top of page

WAT IS OSTEOPATHIE?

Een gezond lichaam kan normaal gesproken de balans van het lichaam in stand houden, maar soms kan de balans zo erg verstoord raken, dat het lichaam niet meer in staat is om dit zelf te corrigeren. Hierdoor gaat het lichaam compenseren. Bijvoorbeeld na een val, na vastliggen of na een tijd ziek zijn.

 

Dit compenseren gebeurt altijd in een keten. Wanneer één schakel van de keten uit balans komt, dan trekt deze schakel de volgende mee. Hierdoor kunnen problemen op een andere plaats zichtbaar worden voor de eigenaar.

Als osteopaat ga ik op zoek naar de verstoorde ketens en de primaire schakel. Zo worden niet alleen de symptomen verholpen, maar ook het achterliggende probleem.

 

Osteo betekend bot en pathos betekent ziekte. Je zou hierdoor verwachten dat een osteopaat zich vooral richt op de botten. Maar hiernaast worden ook de organen, schedel, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel bij de behandeling meegenomen.

 

In elke behandeling neem ik ook delen van een ontspanningsbehandeling mee. Hierdoor zal het paard zijn hele lichaam ontspannen. Vervolgens kunnen er zachtere technieken gebruikt worden, wordt het mentale aspect meegenomen en zal het paard een fijne ervaring opdoen.

Image by Jez Timms
Image by Vincent Botta
Image by Matthew Lancaster
Image by Stacy Ropati

VOOR WELKE PAARDEN IS EEN OSTEOPATHIE BEHANDELING GESCHIKT?

Een osteopathie-behandeling is geschikt voor elk paard, van rijpaarden tot paarden die bijvoorbeeld als weidemaatje dienen. Een behandeling kan preventief ingezet worden of juist wanneer er al klachten zijn ontstaan. De klachten die verholpen kunnen worden door middel van osteopathie zijn erg uiteenlopend. Denk aan gedragsproblemen, rij-technische problemen of bewegingsproblemen. 

Image by Arturo Rey
Image by Tim Schmidbauer
Image by Annie Spratt
Image by Philippe Oursel
bottom of page